in een kunstenkabinet
TerTommen_edited_edited.png
Schermafbeelding 2022-10-25 om 20_edited_edited.png
1839_10_edited.png
een kunstenkabinet voor Grimbergen 
In een kunstenkabinet

… ben je deel van een artistiek-educatief atelier dat vanuit een thematisch programma je maakproces in beweging brengt 

… ga je gemeenschappelijk aan de slag met een diverse groep (amateur)kunstenaars die elkaar stimuleren door waardevolle ervaringen, inzichten en ideeën uit te wisselen

 

… maak je aan de hand van verrassende aanknopingspunten verbinding tussen lokaal erfgoed en je eigen artistieke praktijk

… draag je vanuit je eigen leefwereld en artistiek domein bij aan een verzameling (audio)visuele materialen die als een collectieve mindmap de artistieke processen zichtbaar maken

… bouw je mee aan participatieve presentatievormen die het werk van het atelier als een kabinet publiek maken

Voor wie?

Ben jij een schilder, fotograaf, muzikant, filmmaker, toneelspeler, tekenaar, dichter, beeldhouwer, performer, schrijver, grafisch vormgever, installatiekunstenaar of nog een andere maker? 

 

Kijk jij met de vertrouwde blik van een geborgen Grimbergenaar of vanuit het oogpunt van een nieuwkomer uit de stad, de rand of elders? 

 

Hou je van een uitdaging met scherpe artistieke opdrachten, verrassende lessen en een onverwacht resultaat?  

 

Dan kan je deel uitmaken van dit eigenzinnig project waar elke deelnemer vanuit een uniek standpunt bijdraagt aan het ontwerp van collectieve maakprocessen en presentatievormen. Het atelier heeft ruimte voor 10 kunstenaars die op zoek zijn naar een nieuwe manier van kijken, denken en maken. Dit ‘pop-up’ collectief werkt gedurende 1 jaar aan een kunstenkabinet voor Grimbergen en komt op regelmatige basis samen.

Programma ?

Het programma is opgebouwd rond acht betekenisvolle plaatsen op het Grimbergse grondgebied. Via fauna en flora of met een natuurwetenschappelijke-, technologische- of (kunst)historische blik kijk je telkens vanuit een ander perspectief naar het lokale erfgoed. Zo bestudeer je de vegetatie op de motte van Borgt, de verdronken landschapstuin van Ter Tommen, de uitzonderlijke architectuur van de ronde hangars op het vliegveld en zoveel meer. De ervaring op locatie neem je mee naar het atelier.

 

Eens in het atelier werk je verder met het materiaal dat je tijdens de acht fieldtrips verzamelde. Tijdens de lessen word je met educatieve strategieën gestimuleerd om aanknopingspunten met het materiaal van anderen te zoeken en te vinden. Dit experimenteel proces wordt begeleid door docent Maureen Magerman die een aanzet doet om samen tot een nieuw kijken, denken en maken te komen. 

Tegelijkertijd ontwikkel je in het atelier ideeën rond presentatievormen die participatie van het publiek toelaten. Samen met een tentoonstellingsmaker bouw je aan mogelijke opstellingen die uiteindelijk leiden tot drie publieke toonmomenten.   

 

Uiteindelijk maakt de presentatie van een kunstenkabinet niet alleen het collectief proces zichtbaar maar biedt het publiek via de kunsten ook een verrassende blik op het patrimonium en landschappelijk erfgoed.

Wat nog ?

Een kunstenkabinet voor Grimbergen wordt gesubsidieerd door het Kunstendecreet, is partner met vzw Kunstdorp en een persoonlijk initiatief van Maureen Magerman.

 

Maureen heeft een voorliefde voor fotografie, landschappelijk erfgoed en kunsteducatieve praktijken. Ze was lange tijd actief als freelance publieksbemiddelaar voor het Fotomuseum Antwerpen, curator van een aantal tentoonstellingen en docent fotokunst aan SLAC Academie Leuven. Momenteel werkt Maureen als coördinator en docent voor de opleiding Educatieve master audiovisuele en beeldende kunsten aan LUCA school of arts.